Skip to content

greekadman

greekadmanΗ γιαγιά μου Σμυρνιά με γαλλική κουλτούρα και μεράκι για το καλό φαγητό, γέμιζε μυρωδιές και χρώματα τον παιδικό μου κόσμο… Η αναζήτηση της απόλαυσης του καλού κρασιού και το ψάξιμο στο ποτό είχε αρχίσει στα μαθητικά μου χρόνια… το καλό φαγητό ήταν δεδομένο στο σπίτι και στα ταξίδια με τους γονείς μου, είτε στην Ελλάδα, είτε αρκετά συχνά στη Γαλλία. Απο φοιτητής άρχισε το δαιμόνιο του να ψάχνομαι με τις διαφορετικές γεύσεις σε διαφορετικά εστιατόρια (με βάση τις επιλογές που είχαμε στα τέλη των 70’s).

Πρωτομπήκα σε κουζίνα όταν έκανα μεταπτυχιακό στη Νέα Υόρκη γιατί η μάνα μου μέχρι τότε δεν μ’ άφηνε να πλησιάσω σε μαγειρικό σκεύος (μάλλον φοβόταν ότι θα τα έσπαγα δεδομένου ότι στα 9 μου πήρα  τις κατσαρόλες της, τα καπάκια τους και μερικά ταψιά και έφτιαξα αυτοσχέδια ντράμς) … Στη Νέα Υόρκη βρήκα την ευκαιρία και άρχισα να μαγειρεύω για να τρώω καλύτερα απ’ το μέσο φοιτητή. Άρχισα να μαθαίνω γεύσεις πηγαίνοντας σε διαφορετικά εστιατόρια. Θυμάμαι ότι η αγαπημένη μου βόλτα ήταν στο υπόγειο του Macy’s που χάζευα με τις ώρες τα διάφορα “μαγειρικά σκέυη”.

Λίγα χρόνια μετά στον πρώτο μου γάμο είχα ήδη αποκτήσει κάποια πείρα και γνώση ώστε να είμαι ο κύριος μάγειρας του σπιτιού και οι φίλοι μου άρχισαν να με επαινούν και να με παροτρύνουν να τους μαγειρέψω… Δουλεύοντας πρώτα στο χώρο των ξενοδοχείων και μετά σε πολυεθνικές είχα την ευκαιρία να ταξιδεύω και να επισκέπτομαι εξαιρετικά εστιατόρια εκπαιδεύοντας τη γεύση μου και το κριτήριό μου. Στις αρχές των 90’s άρχισα να έχω επαγγελματική σχέση με το χώρο των ποτών και των κρασιών που μου έδωσε την ευκαιρία να μπώ στη κουλτούρα της γευσιγνωσίας σε διάφορα chateaux στη Γαλλία, να εντρυφήσω στα ποτά και βεβαίως να γευτώ gourmet γεύσεις σε όλο τον κόσμο. Εδώ και 13 χρόνια δουλέυω στο χώρο της διαφήμισης. Έχω αποκτήσει τρείς κόρες και τρείς πρώην συζύγους που τις αγαπώ και μ’ αγαπούν.

Μ’ αρέσει η μαγειρική, το κρασί, τα ποτά, η νύχτα, η μέρα, η φωτογραφία, η όπερα, η jazz, η γνώση, η ποίηση, η άποψη, η ψυχολογία, το design, τα ντοκυμαντέρ, τα rally, οι harley, οι συζητήσεις, οι φίλοι, οι ενδιαφέροντες άγνωστοι, οι άκρες και οι μέσες, η φύση, η θάλασσα, το βουνό, η πόλη, η μόδα, οι άνθρωποι, οι γυναίκες… και πάνω απ’ όλα, να χαίρομαι τα παιδιά μου. Μ’ αρέσει η ζωή η ίδια σε όλες της τις εκφάνσεις της και θέλω να την απολαμβάνω όσο μπορώ. Έχω εξελιχθεί αρκετά στη κουζίνα όλα αυτά τα χρόνια (και σίγουρα οι γνώσεις και οι ικανότητές μου αυξήθηκαν κατακόρυφα εδώ και δυο χρόνια που κάνω παρέα με την pandespani που την θεωρώ “κορυφή”), αλλά βέβαια με τα δικά μου κριτήρια ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς…

Μαγειρική είναι για μένα η όρεξη να γευτείς το απροσδόκητο, να μαθαίνεις, να πειραματίζεσαι, να δημιουργείς, να εξελίσεις τα κριτήριά σου, να το “ψάχνεις” και πάνω απ΄όλα να διασκεδάζεις. Η μεγαλύτερη χαρά όμως είναι να μοιράζεσαι τις γεύσεις που αγαπάς με άλλους, με τους δικούς σου ανθρώπους και  με όσους μπορούν να το εκτιμήσουν που τους νοιώθω a priori “δικούς μου”…

%d bloggers like this: