Skip to content

Aγοραστός: Gourmet προσγειωμένο στον Γέρακα

07/10/2010

Το Athens Daily Secret, η πιο hot λίστα μυστικών της Αθήνας,
συνεργάζεται μυστικά με τo Pandespani… Η αποστολή είναι να εντοπίζονται
«ψαγμένα» μέρη που έχουν σχέση με το φαγητό, όσο ακόμη είναι …μυστικά
και δη κρυμμένα για τους περισσότερους. Έτσι, κάθε τόσο στο εξής, θα
μαθαίνετε πρώτοι που βρίσκονται κάποια λιγότερο γνωστά στέκια και γιατί
ακριβώς αξίζουν, αφού πριν θα τα έχουμε -εννοείται- δοκιμάσει. Η
παρουσίαση θα είναι κοινή στο Αthens Daily Secret, και στο
Pandespani, αλλά κι αυτό είναι μυστικό μια και αφορά σ’ αυτούς που την
«ψάχνουν» λίγο παραπάνω, οπότε διαλέξτε καλά που θα το πείτε!

Agorastos estiatorio gourmet

Είναι καιρός που θέλω να γράψω για το εστιατόριο του Δημήτρη Αγοραστού, όπου έφαγα ξανά πρόσφατα για να επιβεβαιώσω πως όταν η γαστρονομία είναι προσγειωμένη και απροσποίητη γίνεται οικεία, φιλική και καθώς αναβαθμίζει ήπια την καθημερινότητα, κάθε μικρό βηματάκι της γεύσης καταγράφεται σταθερά και σίγουρα.
Δεν είχε τύχει να ξέρω τον χώρο κι έτσι χάρηκα για την γευστική ανακάλυψη, για την οποία ευθύνεται ο Greekadman, που μου το χρώσταγε ένα μυστικό κι είμαστε πλέον τώρα στις ανακαλύψεις …πάτσι, τουτέστιν ισόπαλοι 1-1 (παράταση και πέναλτι εννοείται, θα παιχτούν).

Dimitris Agorastos

Δημήτρης Αγοραστός

Προς τα που θα πάμε; ρωτάω (την πρώτη φορά) ξεκινώντας το αυτοκίνητο, όχι γιατί μ’ ενδιέφερε τόσο η γεωγραφία, κουβέντα να γίνεται όμως και βέβαια αν οδηγείς, στοιχειωδώς χρειάζεται να ξέρεις την κατεύθυνση…
Στο Γέρακα, λέει ο Greekadman, το κεφάλι μου όμως, δεν έκανε ακριβώς κλικ και ζουμ στον κατάλληλο χάρτη του google, αλλά κάπου ακαθόριστα στην ευρύτερη Αττική, λες και ήμουνα στην έρημο με κατεύθυνση τις Γκαντάμες.
Το θέμα ήταν απλούστερο φυσικά και απ’ τα Βριλήσσια φτάσαμε σε πέντε σχεδόν λεπτά, όποια συζήτηση αρχίσαμε, έμεινε απλώς στη μέση.
Agorastos estiatorioAgorastos estiatorio gourmetΤο μέρος πολύ φωτεινό, αρκετά λευκό και με μια πρόσχαρη απλότητα έχει περισσότερο ύφος all day χώρου, με ambience σχεδόν πρωινό και δεν σε προϊδεάζει για γευστικές περιπέτειες. Συχνά ωστόσο τα φαινόμενα απατούν, ως γνωστόν τοις πάσι … άλλη μια επιβεβαίωση κι εδώ.
Καθήσαμε στη βεράντα που είναι cozy, πράσινη και αεράτη, τραπέζι χωρίς άσπρο τραπεζομάντηλο στρωμένο, χάρτινα τα σουπλά και οι πετσέτες, παραγγείλαμε και δοκιμάσαμε διάφορα (σε δυο φορές), απ’ τα οποία τα πιο hot γευστικά, σας μεταφέρω παρακάτω:
Η τέλεια εισαγωγή: εξαιρετικά ψωμάκια, φρεσκοφτιαγμένα καθημερινά από τον σεφ που παίζει με την έμπνευση και τα υλικά. Μαύρο, νοστιμότατο με εστραγκόν, γλυκάνισο, πορτοκάλι, σταφίδες, σοκολάτα και καρύδια. Άσπρο με ντοματίνια, παρμεζάνα και ρίγανη. Δεν γίνεται να μην τα δοκιμάσεις και κρατιέσαι να μην επιδοθείς με το που εμφανίζεται η πρώτη σάλτσα, στην γνωστή παπάρα…
Agorastos estiatorio: salata me salikon kai fakesΣαλάτα με σαλικόν και φακές: το σαλικόν φρέσκο, δροσερό και τραγανό είναι κάτι σαν φύκι στη λογική της αλμύρας, υλικό που έρχεται απ’ τη Γαλλία. Δένει ωραία με τις φακές και το zest λεμονιού, το πιάτο είναι νόστιμο και ενώ δεν είναι φανταχτερό, έχει την απρόσμενη ευλογία της έκπληξης.
Agorastos: kritharaki me garides kai tartoufelaioΚριθαράκι με γαρίδες και ταρτουφέλαιο: το σινιέ πρώτο του μαγαζιού, που αρέσει σ’ όλους και όχι άδικα. Ωραία εκτέλεση, ανάλογη του ριζότο, με κριθαράκι πραγματικά μικρό που (σημαντικό) το καταλαβαίνεις στο δόντι, ζουμερό μέσα στη σάλτσα που γίνεται όπως ακριβώς πρέπει, με ζωμό γαρίδας να εντείνει την γεύση και καλά ταιριασμένο με το λάδι τρούφας, που το ανεβάζει γευστικά δίνοντάς του το απαραίτητο γαστρονομικό τουίστ.
Μουσακάς καραβίδας: σ’ ένα τόσο δα μπολάκι, τόση νοστιμιά… Ωραία παρουσίαση, μινιόν, δεν πρόλαβα τρίτη μπουκιά, αλλά πολύ μου άρεσαν οι εναλλαγές των στρώσεων καραβίδας – κρέμας με ασορτί καραβιδένια γεύση. Την επόμενη φορά θα πάρω ένα (μόνο) για μένα…
Πετροσωλήνες αχνιστοί με λάδι τρούφας: η απλότητα στο μεγαλείο της, εξαιρετική γεύση (και με σάλτσα για την …παπάρα, που έλεγα νωρίτερα), ντελικάτη, χωρίς να καπελώνεται απ’ την τρούφα (υλικό που, ομολογουμένως, κυριαρχεί στην κουζίνα του Αγοραστού) και φρέσκια εμφάνιση, χαρούμενα συνδυασμένη με τα μικρά κόκκινα κομματάκια της ντομάτας. Όποτε υπάρχουν, αξίζουν την επιλογή.
Agorastos: petrosolines me ladi troufasAgorastos estiatorio: soupies tiganites me gingerΣουπιές τηγανητές με τζίντζερ: fusion πιάτο με γιαπωνέζικες ανησυχίες και γκόθικ επιρροές, βγάζει όλη την ένταση του τζίντζερ πάνω στην μαυρίλα της σουπιάς, που είναι μαλακιά εσωτερικά και ελαφρά τραγανή εξωτερικά. Μου άρεσε και θα το ξαναπάρω, παρότι θα το προτιμούσα πιο τολμηρό, δηλαδή πιο τραγανό και ακόμη πιο ακραία γκόθικ, να συνοδεύεται ίσως από μια κατάμαυρη σάλτσα…
Ολόκληρο φιλέτο Black Angus, ψητό (σενιάν, εννοείται): τεράστιο, ασυζητητί σούπερ επιλογή για κρεατοφάγους και λάτρεις του ωμού, με εξαιρετικό σίτεμα, ψήσιμο και κόψιμο-σερβίρισμα… Κλέφτης της παράστασης των κύριων πιάτων, σολάρει γευστικά και τα σχόλια περισσεύουν. Το γαρνίρισμα (gateaux πατάτας με σέλινο και αρακά, ντομάτα και ελιά τυλιγμένες σε προσούτο crudo πάνω σε σπανάκι) είναι αδύναμη συνοδεία γευστικά, αλλά αυτό συνολικά αποδεικνύεται δευτερεύον. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο και η αντρεκότ Βlack Angus.
fileto Black Angus - Agorastos Αρνάκι ψητό με μανιτάρια morello: νόστιμη και χορταστική επιλογή (είναι σχεδόν αδύνατον να το τελειώσεις), με ρουστίκ διάθεση και επιθετική γεύση. Τα morello αρκετά, καμία τσιγκουνιά στο ακριβό υλικό, επανακαθορίζουν τη σάλτσα και το κρέας λιώνει στο στόμα.
fileto Black Angus - Agorastos Arnaki psito me manitaria morello - Agorastos gourmet estiatorioΦιλετάκια βλάχου ψημένα στη σχάρα με καυκαλήθρες: η ιδέα του συνδυασμού μου έκανε κλικ, απ’ την αρχή -ο Αγοραστός κερδίζει όταν παίζει με την απλότητα που αναδεικνύει την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης. Το ψάρι φρέσκο αλλά ψημένο μάλλον παραπάνω ήταν πιο στεγνό απ’ ό,τι θάπρεπε, πιο σκληρό τελικά απ’ ό,τι περίμενα, οι καυκαλήθρες ωραίες αλλά το σύνολο χρειάζεται κάτι ακόμη στο γευστικό συντονισμό για να δένει. Το ίδιο θα έλεγα και για τα μπριζολάκια από ξιφία στη σχάρα, με σάλτσα αντζούγας, ντοματίνια, κάπαρη, ελιές και λάδι τρούφας.
Agorastos estiatorio gourmet: plateaux tyrionCheesecake me vissino glyko tou koutasliou -AgorastosΤι άλλο πήραμε και μας άρεσε: Πλατό τυριών με καρύδια, μανιτάρια με ταρτουφέλαιο και σάλτσα nebbiolo με μπούκοβο. Ωραιότατη επιλογή τυριών ανάμεσα στα οποία stilton και παλιωμένο Πυρηναίων, εξαιρετικός ο συνδυασμός και η παρουσίαση. Γλυκά: Τζιζκέικ με βύσσινο γλυκό του κουταλιού -όντως χειροποίητο (το υπογράφω, μια και έχω εμπειρία στο θέμα και η σύγκριση γίνεται με το άπαιχτο της …μαμάς), ενδιαφέρον και όχι (ευτυχώς για μένα) υπερβολικά γλυκό. Επίσης, κρεμ μπριλέ με μαχλέπι, άψογη έμπνευση- εκτέλεση και σορμπέ λεμόνι, απλό, σωστό, μυρωδάτο, λάιτ. Δεν έμεινε πολύς χώρος για περισσότερα…

Dimitris kai Litsa Agorastou

οι ιδιοκτήτες Δημήτρης και Λίτσα

Τι ήπιαμε: Λευκό Sauvignon Καρυπίδη (σε σωστή τιμή), Merlot του ιδίου και grappa. Η λίστα των κρασιών συμμαζεμένη, δεν το παίζει και δεν χρειάζεται, στις επιλογές κρασιά ελληνικά λευκά και κόκκινα, που κινούνται σε νορμάλ τιμές. Από τον διεθνή αμπελώνα, βεβαίως, λίγες αλλά ακριβές ετικέτες υπάρχουν για όσους πεισματικά αντέχουν να εναντιώνονται στην κρίση.
Το σέρβις και οι ιδιοκτήτες: Αφήνω το θέμα τελευταίο, έτσι για να κλείσω με τις καλύτερες εντυπώσεις. Σέρβις φιλικό και προσεγμένο, εξυπηρετικό και με χαμόγελο, χαλαρό χωρίς να σε ζαλίζει (εξηγεί επαρκώς αλλά και σ’ αφήνει στην ησυχία σου να απολαύσεις τις γεύσεις), γενικά ταιριαστό με την απροσποίητη απλότητα του χώρου. Ηighlight εδώ η Αμαλία. Ο Δημήτρης (Αγοραστός) και η Λίτσα, ιδιοκτήτες και ζευγάρι με συμπληρωματικούς χαρακτήρες, κοινή αγάπη για την ποιότητα του φαγητού που δεν τσιγκουνεύεται τα υλικά, μοιράζονται τους ρόλους στην κουζίνα και στη σάλα. “Στα 14 έβγαζα 100 μερίδες καλαμάρια” λέει ο σεφ, που μαγειρεύει παιδιόθεν (στο μαγαζί του πατέρα του στον Πλαταμώνα), σπούδασε στο Βερολίνο και παρακολούθησε σεμινάρια στη σχολή του Alain Ducasse στο Παρίσι, ενώ η γαστρονομική του περιπέτεια είχε επίσης την ιταλική εμπειρία του Βορρά και του Νότου, από δυο πόλεις κλειδιά στην γεύση: τη Φλωρεντία και τη Νάπολη (οπότε κάπως εξηγείται και η ακριβή εμμονή με το ταρτούφο…). Γεμάτη χρώμα και εικόνες η ευχάριστη κουβέντα μαζί τους (και τις δυο φορές μείναμε ως αργά που κλείνει η κουζίνα), αποπνέει φιλικότητα και ανθρώπινο μέτρο, μια ζεστασιά σε απόλυτη συνέπεια με το μέρος, διανθισμένη με την γυναικεία ζωντάνια και την ανεπιτήδευτη κοινωνικότητα της Λίτσας, που εξιστορεί με περίσσιο κέφι στις 1.30 με 2.00π.μ. πράγματα και καταστάσεις τερπνές και αφηγηματικά νόστιμες. Ναι, το εστιατόριο του Αγοραστού είναι “το γκουρμέ της γειτονιάς”, χαρακτηρισμός που για μένα (και τους μη δήθεν, εκτιμώ πως) είναι προτέρημα και ειλικρινά, πολύ θα ήθελα να βρισκόταν στην γειτονιά μου!
Αgorastos estiatorioΤι θα άλλαζα: Με άποψη καλοπροαίρετη (ας εννοείται, το γράφω) και βασισμένη σε ό,τι έχω δoκιμάσει και μόνον, θα άλλαζα την πολύπλοκη γευστικά και σύνθετη όσον αφορά στις θερμοκρασίες των υλικών (μοναδική στο καινούργιο μενού) σαλάτα με ρόκα, μανιτάρια, camembert, φράουλες, καρύδια και balsamico. Θα έβαζα αντ’ αυτής κάτι φρέσκο, δροσερό και ξεκάθαρο, να την τρως και να “ακούς” μια-μια τις γεύσεις των υλικών.
Λογαριασμός: 40-50 ευρώ το άτομο περίπου, με το κρασί, που τα αξίζουν. Ναι, βεβαίως, μπορεί να γίνουν και λιγότερα, αλλά ποιό το νόημα να πας στον Αγοραστό χωρίς να δοκιμάσεις τα hit του;
Που και πως: Θεσσαλονίκης 25 & Βοιωτίας, Πλ. Γέρακα (κοντά στο Αστυν. Τμήμα), 153 44 Γέρακας, τηλ. 210 6617353, www.agorastos.yooblog.gr

Agorastos estiatorio gourmet: koloxtypesY.Γ. Tελευταία σημείωση, την βάζω μετά από συζήτηση με Greekadman, που μου επισημαίνει την αναφορά σε πιάτο με κωλοχτύπες, το οποίο (κατά επίμονη παρότρυνση του σεφ) απόλαυσε με λινγκουίνε, σε άλλη όμως επίσκεψή του (χωρίς την παρουσία μου) και δηλώνει -κατά την προσφιλή του έκφραση- πως ήταν …κορυφαίο!

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: