Skip to content

Σούπα με παστινάκι (parsnip) και κάρι

15/03/2010

English Translation Button

Aπό την Σόφη Αθανασιάδη

Ως expat που ζει στην Ελλάδα, υπάρχουν πάντα πράγματα που μoυ λείπουν απ’ την πατρίδα… Κάθε ξένος θα σας πει ότι αυτά που μας λείπουν περισσότερο (εκτός από τις οικογένειές μας), είναι οι γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε. Γι’ αυτό, όποτε κάποιος ανακαλύπτει ότι κάτι από τη χώρα μας πουλιέται εδώ, η είδηση διαδίδεται σαν πυρκαγιά στην αγγλόφωνη κοινότητα. Βεβαίως, δεν λείπουν σε όλους τα ίδια πράγματα… άλλοι αγαπούν κι άλλοι μισούν την Marmite, τις peppermint Aeros, την Birds custard κ.λπ. Υπάρχει εντούτοις ένα πράγμα, που κάνει όποιον κι αν έχω συναντήσει να ρωτάει σχεδόν άναρθρα «Τι; Από που μπορώ να το πάρω;» ……..parsnips !

Σούπα με παστινάκι και κάρι

Το παστινάκι ή η παστινάκη ή δαύκος ή δαυκί (Pastinaca sativa) μοιάζει με ένα μεγάλο άσπρο καρότο και ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών. Για να αναπτυχθεί σωστά αυτή η ρίζα χρειάζεται Pastinaca sativa ή παστινάκιψύχος, γι’ αυτό και γενικά απαντάται στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Αγγλία είθισται να ψήνεται στο φούρνο ως συνοδευτικό στο κλασικό Κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα ή να γίνεται σούπα … το είδος της σούπας που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις κουρνιάσει στον καναπέ δίπλα σε αναμμένα κούτσουρα, φορώντας τα πιο άνετα ρούχα σου και κασμιρένια σοσόνια, ενώ έξω πέφτει πυκνό χιόνι … – με άλλα λόγια είσαι σαν να πρωταγωνιστείς σε ταινία του Richard Curtis (Αγάπη είναι, Το ημερολόγιο της Bridget Jones) με την υπέρ συναισθηματική, αλλά κατά γενική ομολογία, ιδιαίτερα σαγηνευτική εικόνα του κλασικού χειμωνιάτικου απογεύματος σε αγγλικό χωριό. Θα πρέπει να ομολογήσω, ωστόσο, πως τρώγεται εξίσου καλά κι ένα κρύο βράδυ στην Αθήνα.

Προετοιμασία: Μπορείτε να κάνετε την σούπα αρκετά νωρίτερα και να την ζεστάνετε καλά σε χαμηλή φωτιά πριν το σερβίρισμα. Αν την κάνετε τελευταία στιγμή, η συνολική διάρκεια για την ποετοιμασία και το μαγείρεμα δεν ξεπερνάει τα 40 λεπτά.

Σούπα με παστινάκι  και κάριΥλικά (για 6-8 άτομα)
800 γρ. παστινάκι καθαρισμένα και χοντροκομμένα
2 καρότα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
2 μπαστουνάκια σέλερι καθαρισμένα & σε φέτες
2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 κομμάτο φρέσκο τζίντζερ μέγεθος δακτύλου χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και σε φέτες
2 κ.σ. κάρι σε σκόνη
Σούπα με παστινάκι (parsnip) και κάρι2 κ.σ. ελαιόλαδο
1.8 lt ζωμό κότας ή λαχανικών
αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
4 κλωναράκια φρέσκο κόλιανδρο, τα φύλλα μόνον
κρέμα γαλάκτος

Ετοιμάζετε τη σούπα: Βάζετε ένα βαθύ σκεύος σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε 2 κ.σ. λάδι. Προσθέτετε όλα τα κομμένα υλικά και τα αναμιγνύετε με ξύλινο κουτάλι. Προσθέτετε το κάρι και ανακατεύετε.
Σούπα με παστινάκι και κάριΜαγειρεύετε για 10 περίπου λεπτά με το σκεύος μισοσκεπασμένο μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώνουν και τα κρεμμύδια να ξανθίνουν. Ρίχνετε τον ζωμό, ανακατεύετε και φέρνετε σε σημείο βρασμού.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 10 λεπτά με το σκεύος σκεπασμένο. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει.
Με το blender χειρός πολτοποιείτε τα υλικά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή σούπα.
Σερβίρισμα: Mοιράστε σε μπολ σερβιρίσματος γαρνίροντας την επιφάνεια με φυλλαράκια κορίανδρου. Ρίξτε σε κάθε μπολ λίγη κρέμα και σερβίρετε.
Σημείωση: Που θα βρείτε παστινάκι ή parsnip στην Αθήνα; Σε ψαγμένα μανάβικα διαφόρων περιοχών π.χ. στο μανάβικο απέναντι από το ΑΒ στην Λεωφ. Πεντέλης, στα Βριλήσια,(οπωροπωλείο “το περιβόλι” , Γρηγόρης Γκέκας, Λ. Πεντέλης 62, 210 6132040, κιν.6977265055 -κάνει και παράδοση κατ’ οίκον – ώς “ανεπίσημος προμηθευτής της αγγλικής κοινότητας”), σε κάποια μανάβικα του Ψυχικού και της Φιλοθέης και μερικές φορές (αλλά όχι σταθερά) στο τμήμα λαχανικών των ΑΒ Χαλανδρίου, Ψυχικού, Φιλοθέης και Κηφισιάς. Προσοχή τα parshnips ΔΕΝ είναι ρέβες και δεν είναι σίγουρο ότι οι προμηθευτές τα ξέρουν με το ελληνικό όνομα παστινάκι, μια και αυτοί που συνήθως τα ζητάνε, τα ξέρουν ως parsnips.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: